top of page
Ara

Takıntı Hastalığı Neden Olur ?

uTakıntı Hastalığı olarak bilinen Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) Neden Oluştuğu, Psikolojik Mi Yoksa Nörolojik Kaynaklı Mı: Takıntının Nedenleri Hakkında Bilmeniz Gereken Herşey...


Obsesif Kompulsif Bozukluk günümüzde ilaç tedavisinin ağır bastığı ve sanki beyinde bir sorundan kaynaklı yaşanan bir problem gibi algılanır. Ancak Takıntı Hastalığı psikolojik kökenli yani duygular ile ilgili bir hastalıktır.

Takıntılar, kişinin hayatında daha stresli, herşeyin kendisince üst üste geldiği, belki boşlukta veya sıkkın hissettiği dönemlerde genellikle artar. Ancak asıl nedeni günlük hayattaki yaşadığüı majör stres kaynakları değildir. Bu durumlar sadece takıntıların artmasını tetikler.




Obsesif Kompulsif Bozukluk hakkında Uzman Klinik Psikolog & Psikoterapist Ceren TATAR'ın konuk olduğu TV Programı ve diğer Basındaki röportajları için tıklayabilirsiniz.




Obsesif Kompulsif Bozukluk bir diş çürüğü gibidir. Dişinizin çürüdüğünü ağrı yapacak birşey yiyip içtiğinde fark eder, hissedersiniz. Fakat çürük o gün oluşmamıştır. Yıllarca yediğiniz, içtiğiniz, dişinizi zorlandığı, bakımını yapıp yapmadığınız, ailenizde diş fırçalamanın öğretilmemesi gibi bir çok nedenin sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Takıntı da aynı diş çürüğü gibi ruhsal mekanizmanın, duygularının bastırılması ve zorlanması sonucu bu bastırdığı duygu ve bilinçdışı dürtülerini, hayatın kendisi için daha sıkkın olduğu dönemlerde bastıramaması sonucu bir çürüğün kendisini hissetirmesi gibi takıntılara neden olur.


Sahte dolgular çürüğün hava almasını engellediği için ağrıyı azaltan ama sorunu çözmeyen yöntemdir. İlaç tedavisi de aynı sahte dolgu gibi takıntıya neden olan duygu ve dürtüleri daha az düşünmesini sağladığından takıntıyı da azaltacak veya rahatlatacaktır. Ancak Takıntı Hastalığını çözmez.


Ve Son Olarak...


Takıntı Hastalığına neden olan şey bastırılmış bilinçdışı dürtü ve çatışmalardır. Bu nedenle de Takıntı Hastalığının tedavisi Psikanalitik Psikoterapi ile bu duyguların terapide çalışılmasıdır.




454 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page