Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) hakkında çözüm arayan, ilaçlarla takıntılarını rahatlatmak yerine çözmek isteyen takıntı hastalığı yaşayan bireylere: takıntıya dair herşey
Takıntı Hastalığı zaman zaman azalan ve böyle anlarda kişiyi iyileştim zannederken tekrardan gelerek hayat kalitesini düşüren bir nevi ''zihin kanseri'' olan psikolojik bir hastalıktır. Takıntıların azaldığı dönemler aslında iyileşilmemektedir. İlaç tedavisi de iyileşmeyi ve takıntının bitmesini sağlamaz. Takıntının geçmesi için gerekli olan Psikanalitik kökenli bir psikoterapi ile ile obsesif düşüncelerin altında yatan bilinçdışı çatışma ve duygular psikoterapi ile çalışılmalıdır. Peki,
Obsesif Kompulsif Bozukluk Geçmesi İçin Ne Yapabilirim?
İpucu #1 - İnternet araştırmaları ve kitaplar okumayı bırakın
Bu ilk başta size garip gelebilir. Ancak takıntı yaşayan bir çok kişi OKB ile ilgili onlarca kitap, video, forum sitesi, yorum okumaktadır. Bu araştırmaları ile kendisini rahatlatmaya çalışır. Fakat aslında bir süre sonra, yapılan tüm araştırmalarda okuduğunuz, dinlediğiniz ve izlediğin şeyler farklı değil hep aynı şeyler olacaktır. Ne yeni birşey okuyor ne de yeni bir bilgi öğrenirsiniz. Ancak takıntıyı rahatlatmak için bu döngünün içerisine girdiğiniz de anlık olarak takıntı rahatlasa da Obsesif Kompulsif Bozukluğu daha ağırlaştıran durumlardan biridir.
İpucu #2 - Teyit Amaçlı Çevrenize ''Di Mi'' Sorularını Sormayı Bırakın
Takıntının getirdiği huzursuzluğu rahatlatmak için bir çok OKB'ye sahip kişi genellikle vereceği cevaba güven duyduğu yakın çevresindeki kişilere ''di mi'' li sorular sormaktadır. Örneğin; ''kirlenmedi di mi, fişi çektin di mi'' gibi. Bu sorulara karşı taraftan kendisini rahatlatcak yanıtları beklerken bazen de takıntılı kişinin tam istediği cümle ve şekilde yanıt vermesini bekler. Bu yanıtlar takıntıyı anlık olarak rahatlatır ama takıntı hastalığını geçirmez. Aslında aldığı hiçbir teyit hayatında geriye dönüp baktığında takıntı için yeterli gelmediğini ve hastalığın daha da ilerlediğini görür. Çünkü belirsizliklerle ilgili olan Obsesif Kompulsif Bozukluk'ta bu belirsizliği rahatlatacak ve %100 eminlik sağlayacak hibçir şey yoktur. Bu durumda ne kadar teyit alınırsa alınsız aynı zincirin halkaları nasıl birbirine sırayla eklenirse aynı şekilde yetersiz kalması ile sonuçlanır.
Obsesif Kompulsif Bozukluk hakkında Uzman Klinik Psikolog & Psikoterapist Ceren TATAR'ın konuk olduğu TV Programı ve diğer Basındaki röportajları için tıklayabilirsiniz.
İpucu #3 - Olabildiği Kadar Üzerine Gitmekten Vazgeçmeyin
Evet, içinizden ''bunu yapabiliyor olsaydım zaten sorun olmazdı'' diyorsunuz. Burada ise demke şistediğimiz şey ''olabildiği kadar'' yani hep rahatlatmaya kendinizi teslim olmayın. Bazı takıntılı düşüncelerin getirdiği huzursuzluk dayanılmazdır. Bazılarının ise tahammül edilebilir bir huzursuzluğu vardır. Böyle aslında teyit alsam, kompulsiyon yapsam, soru sorsam rahatlarım ama kendimi de tutabilirim dediğiniz anlarda o takıntıya karşı ne kadar olursa olsun rahatlama davranışını olabildiği kadar gerçekleştirmemek takıntı hastalığını daha az beslemenizi sağlar.
İpucu #4 - Psikolog ve Psikiyatrist Dışında Çözüm Aramayın
Ülkemizde kanunen denetlenmesi olmadığı için hiçbir psikoloji, psikiyatri üniversite eğitimi olmadığı halde ''TEDAVİ'' ediyoruz diyen kişilerden aldığınız destekler size kendinizi iyi hissettirir. Fakat bir süre sonra takıntı hastalığının geçmediğini, takıntının çözülmediğini ve sadece o an iyi hissettiğinizi görürsünüz. Günümüzde Nefes Terapisi, Reiki, Şifalandırma, Bilinçdışı Temizleme gibi vaatlerle hiçbir eğitim ve mesleki donanımı olmayan kişiler şanslıysanız size zarar vermese de, maddi ve zamansal olarak ileride kayıp yaşadığınızı, doğru tedavi bu şekilde geciktiği için hastalığın ilerlemesi sorunsalıyla bir çok takıntı hastası başbaşa kalır.
Ve Son Olarak...
Yukarıda belirttiğim maddeler takıntı hastalığını negatif yönde beslememeye yöneliktir. Takıntı hastalığının geçmesi için Obsesif Kompulsif Bozukluk alanında uzman bir Psikolog olan Psikoterapist ile takıntıların altında yatan duygu ve bastırılan bilinçdışı çatışmalar çalışılmalıdır.
Obsesif Kompulsif Bozukluk hakkında detaylı bilgi ve randevu için hemen tıklayınız.
Comments