top of page
Ara

Sağlık Anksiyetesi (Hastalık Kaygısı)




Sağlık anksiyetesi bireyin yaşadığı bir sıkıntı sonrası sürekli bedeninde sağlığı ile ilgili risk görmesi ve endişe duymasıdır. Sağlıkla ilgili yaşanan bir problemden sonra bir süreliğine kaygı duymak olağandır. Ancak sağlık anksiyetesi olan insanlarda ise bu durum sürekli ve bedeninin başka bölgelerine doğruda bu kaygı kayabilir. Diğer adı Hipokondriyazis olan bu hastalıkta bireyler doktorlarında teşhis edemediklerini düşündüğü ciddi bir problemi olduğuna inanır. Bu yüzden hipokondriyazis hastalığına sahip kişiler normal veya zararsız olan bedensel duyumlarını felaketleştirici bir şekilde yanlış yorumlayar.



SAĞLIK ANKSİYETESİ NEDİR?



Sağlık anksiyetesi yoğun olarak şuanda bir hastalığa sahip olmaktan ya da gelecekte önlem almazsa ciddi bir hastalık yaşayacaklarına dair inanışla korkmak ve kaygı duymaktır. Genellikle gerçek veya şüphe duyulan bir sağlıkla ilgili yaşam olayından sonra sağlık kaygısı olan kişiler odağını bedenine çevirir. Günlük hayatına devam ederken düşünceleri hep hastalık yaşama korkusuyla bedenindedir.


Sağlık Anksiyetesi Olan Kişilerin En Çok Şikayet Ettiği Şey;


Doktorların kendilerini ciddiye almadıklarını hissetmeleridir. Diğer bir sık duyduğum şey ise gittikleri doktorun yeterli yetkinlikte olmadığından endişe duymalarıdır. Genellikle doktorlarının fiziksel şikâyetlerinin sebebini tatmin edici bir şekilde açıklamadıklarını, ciddiye alınmadıklarını hissetiklerini veya tedavi edemediklerinden sağlık kaygısı olan kişiler şikâyet eder. Bu durum kişilerin yardım almak umuduyla birçok farklı doktora başvurmalarına neden olsa da bu yaşadıkları aslında psikolojik bir hastalık olduğundan dünyanın en iyi doktoruna da gitseler kaygıları tatmin olmayacaktır.


SAĞLIK ANKSİYETESİ BELİRTİLERİ


  • Sağlığı ile ilgili bitmeyen bir ikna çabasıdır.


  • Yakınlarına sağlığı ile ilgili 'birşey olmaz di mi' soruları sormaktır.

  • Hastalıklar ve semptomları için sıkça internet araştırması yapmaktır.

  • İleri boyutunda ise sık sık doktora başvurmak ve tetkikler yaptırıp bir sorun olmadığını duyma ihtiyacıdır.


  • Sağlık anksiyetesi olan bireyler hastaneye başvurmadığı dönemlerde internetten araştırmaları ve forum sitelerini okuyarak ne yazık ki rahatlamaya çalışır. İnternette yazılan bilgiler çok genel ve sıklıkla kişi için doğru bilgiler olmadığından rahatlamak yerine kaygıyı genellikle daha da arttırır. Oluşan yeni kaygıyla yeni olabileceğine inandığı hastalıklarla internette karşılaşan kişi tekrardan bu kaygıyla doktora başvurur. Hastalıkları internetten araştırmak bu nedenle de kişinin belirsizliği netleştirme amacıyla başvursa da hastalığı negatif yönde besler.


Sağlık anksiyetesi yaşayanlar bilir ki; internet araştırması, doktor randevusu ve teyit almak kaygıları dindirmede yetersiz kalır. Sağlıkla ilgili kaygılarının kontrolünden çıkması da bu şekilde başlar. Bir süre sonra internetten de aldığı yanıtlar hep aynı ve farklı bilgiler alamasa da araştırmalarını derinleştirdikçe kendisini kaygılandıracak illaki birşeyler de ortaya çıkmaya başlar. Aynı şekilde doktor başvurularında da yapılan bir çok görüşme tahlilde illaki bir doktor kendisini kaygılandıracak bir şey söyleyecektir. Örneğin; ''şu damarında biraz daralma var ama bu soruna yol açmaz.'' Bu tarz bir cümle duyduktan sonra sağlık kaygısı olan kişi daha çok korkar. Çünkü doktor bu durum sorun yaratmaz dese de artık hipokondriyazis kişi durumun en kötü ihtimaline odaklanmaya çok meyilli olduğundan orada bir sorun olduğunu bilmekte ve daha çok korkmaktadır.


SAĞLIK ANSKİYETESİ NEDEN OLUR?


Sağlık anksiyetesi stresli bir yaşam olayı veya duygusal zorlanmanın birikimi sonucunda meydana çıkar. Diğer insanlara göre normal hayatlarında biraz daha kaygılı olan bu insanlar sağlıklarına ve aslında bilinçdışında dünyaya güvensizlikle hayata güveneme ile yalnızlaşır.


Sağlık anksiyetesinin gelişiminde ebeveyn faktörü yani genellikle anneninde kaygılı bir yapısının olması sağlık kaygısı olan kişilerde sıkça görülebilir. Ayrıca ailesinde kronik bir hastalık öyküsü ile büyüyen kişilerin yetişkinliklerinde daha sık sağlık anksiyetesi düzeyi yüksektir.


Psikoterapist olarak benim yetişkinlerde sıklıkla tecrübem; sağlık anksiyetesi dünyaya ve insanlara güvensiz hissettiği dönemlerde oluşmaya başlar. Kişiye yakın birinin ölümü de hipokondriyazise daha fazla yatkınlaştırıyor. Özellikle kendi sağlığı ile ilgili yaşadığı bir olaydan sonra veya hayatta insanın güvende hissettiği aile bireylerinden birisinin hastalığı veya vefatı sonrası sıkça arttığını görüyorum. Ne kadar ilişkileri iyi ya da zayıf olsa da insanın hayata olan bağı ve güven duygusu anne babanın varlığının sağlıyor.


SAĞLIK ANKSİYETESİ NASIL GEÇER


Sağlık anksiyetesi Psikanalitik Psikoterapi ile hasta olma korkusunun temelindeki çocukluk çağında yaşanan korkular çalışmak çözümü sağlar. İlaç tedavisi bu hastalıkta geçersizdir. Çünkü ilaç insanın duygularını çözmez ayrıca ilaç verilen hastalarda özellikle ilacın kendisi de yan etki anlamında kişiyi kaygılandırır. Genellikle sağlığı ile endişe duyan insanlar ilaçların prospektüslerini okumaya sıklıkla meyillidir. Eğer prospektüste baş veya kalp ile ilgili seyrekte olsa görülebilecek bir semptom belirtilmişse bu hastalık kaygısı olan kişiyi zaten daha çok kaygılandıracaktır. Bu nedenle de psikoterapi mutlak çözümdür.


Hastalık hastalığını yendim diyebilmek kolay değildir. Ancak psikanaitik psikoterapi süreci ile geçebilecek bir hastalıktır. Doğru bir psikoterapi sürecine başlamak bu nedenle de önemlidir.

86 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page