Panik Atak tedavisi üzerine kapsamlı tüm bilgiler, doğru bilinen yanlışlar, gerçekten panik bozukluktan kurtulmanın nasıl mümkün olduğu, ilaç mı yoksa psikoterapi mi rehberi: Bilmeniz Gereken Her Şey
Panik Atak, Anksiyete Bozuklukları içerisinde yer alan, her ne kadar bedensel ve düşünce şeklinde olur. Fakat psikolojik kökenli bir hastalıktır. İlk atağı geçiren kişiler hayatında daha başa çıkması gereken stresli bir döneminde kendisini yakalar.
Panik Atak tedavisi olan ve tamamen geçen bir hastalıktır. Ancak doğru yönlendirilmeme ve bilgi eksikliği kişileri yıllarca ilaç tedavisine mecbur bırakır. İlaç ise kişiyi rahatlatsa da tamamen bir tedavi sağlamaz. Çünkü kaygı, korku, panik gibi hisler bir duygudur ve ilaçlar duyguları sadece yatıştırır. Peki o zaman Panik Atağı geçiren tedavisi nasıl mümkün?
Başlık #1: Panik Atak Nasıl Geçer
Başlık #2: Panik Atak En Hızlı Nasıl Geçer
Başlık #3: Panik Atak Tedavi Yöntemleri
Başlık #4: Panik Atağı Yenmek İçin Ne Yapmalı
Başlık #5: Psikoterapi Tedavisi
Başlık #6: İlaç Tedavisi
Panik Atakta İlaç Tedavisi
Panik Atakta İlaçsız Tedavisi
Panik Atak İlaçsız Geçer Mi
Başlık #7: Panik Atak İyileşenler
Panik Atak Nasıl Geçer?
Panik Atak Psikanalitik Psikoterapi ile kesin çözüm sağlamaktadır. Bu hastalık yanlış tedavi yöntemleri ve sadece ilaca insanlar yönlendirildiği için panik atak hastaları da bir süre sonra hiç geçmeyeceğini düşünür. Panik Atağı yenmek ise Psikanalitik Psikoterapi yönelimi psikoterapist olan uzman bir psikolog ile panik atağın altında yatan bastırılmış duygu ve dürtüler terapide çalışıldığında tamamen geçer. Yapılması gerek doğru bir psikoterapist bulmak ve terapiye gitmekten kaçmamaktır. Nasıl bir düdüklü tencerenin altı zaman içerisinde ısıyla yanar ve hiç havası alınmazsa, herkesin ruhsal dünyasında bastırdığı duygularda bir süre sonra çok bastırılırsa patlar ve ortaya bir psikolojik hastalık çıkar. Eğer doğru bir psikoterapiden mahrum kalınarak çok uzun yıllar hastalık kişinin hayat kalitesini çok düşürdüğü takdirde psikiyatri süreci destekleyici olarak alınmalıdır.
Panik Atak En Hızlı Nasıl Geçer ?
Panik Atak en hızlı şekilde Psikanalitik Psikoterapi süreci ile geçer. Ancak tüm kaygı bozuklukları gibi panik atakta 1-2 haftalık tedavi ile bitmez. Çünkü, bir insanın psikolojik olarak hasta olması nasıl bir günde olmadığı ve bir sürecin sonunda oluştuğu gibi tedavisi de 1-2 seansta bitmez. Bu nedenle tek seansta panik atak tedavisi gibi vaatler tamamen umut tacirliğidir. Panik atak ile ilgili bir çok araştırma yaparken nefes gezersizleri, yapılan aktiviteler, üzerine gidin, not tutun düşüncelerinizi yazın gibi telkinlerin size başta belki iyi geldiğini hastalar deneyimlemektir. Ancak bunlar hastalığı geçirmez, sadece rahatlatır. Belli bir noktadan sonra bu noktalarda yetersiz kalmaktadır. Aynı şekilde Ancak geçmesi için düzenli bir şekilde psikoterapiye devam eder ve duygularınızı anlamlandırırsanız geçecektir. Yapılan en büyük hata ise kişinin semptomları azalarak kendini iyi hissettiği sürecin ortasında terapiyi bırakmasıdır. Tekrarlayıcı bir şekilde eğer terapi sürecin ortasında bırakılırsa birkaç zaman sonra yeniden tekrarlar.
Panik Atağı Yenmek için Ne Yapmalı ?
Panik atağı en etkili yenmenin ilaçsız yolu Psikanalitik Psikoterapidir. Panik Atakların getirdiği yoğun korku ve kaygı gibi duyguları yenmek için kendi başınıza yapabileceğiniz şeyler; ataktan sonra eskiden yapmaktan keyif aldığınız ama atak geçirir miyim korkusuyla bıraktığınız şeylerin üstesine gitmek gerekir. Örneğin; kahve içmek, spor yapmak, merdiven hızlı çıkma gibi aktiviteleri atak geçirir miyim korkusuyla bırakmamalısınız. Aynı şekilde alkol ve yatıştırıcak madde kullanımı da atakları anlık rahatlasada hastalığı olumsuz yönde pekiştirir. Ancak tüm bunları uygulamanız tek başınıza Panik Atağı yenmek için yeterli değildir. Bu alanda uzman bir psikolog ile kaygı duygularınız terapide çalışılmalıdır.
Panik Atak Tedavi Yöntemleri
Panik Atağı yenmenin 2 yolu; Psikanalitik Psikoterapi ve ilaç tedavisidir. Aynı kolonları çürüyen bir binanın güçlendirilmesinde sıva ve destekleyici demirlerle işlem sırasında destek olması gibi ilaç tedavisi de psikoterapi süreci içerisinde destekleyici olarak görülür. Psikanalitk Psikoterapi ile ise süreç içerisinde kolanların neden hasar aldığı, temelinde ne gibi sorunlar ve duygular yattığı terapide anlamlandırılarak kolonlar iyileştirilir.
Panik Atakta Psikoterapi
Psikanalitik Psikoterapiden geçmek panik atak tedavisinde kesin çözüm sağlamaktadır. Daha öncesinde BDT, EMDR, Maruz Bırakma ve Şema Terapilerine giden kişiler bir süre sonra hastalığın aynı ya da farklı kaygı şekillerinden tekrarladığını ve tedavinin yeterli gelmediğini anlamaktadır. Bunun nedeni yukarıda belirtilen terapilerin bir nevi yüzeysel düşünce ve davranışlara odaklanmasıdır. Fakat Panik Atak gerçekte bastırılan duygu ve düşüncelerin bir nevi sonucu oluşmaktadır. Analitik Terapi ile bugünden geçmişe giderek yani panik atak sürecinden bu durumun altında yatan duyguları anlamlandırarak tedaviyi sağlar. Kişinin bilinçdışında bastırdığı duygular çalışıldığında otomatikman semptom (panik atak) ortadan kalkar.
Panik Atak hastalığında güncel yaklaşımı ve detaylı bilgilenmek için tıklayınız.
Panik Atakta İlaç Tedavisi
Panik Atak, anksiyolitik grubu ilaçlar ile semptomların şiddetinin azaltılmasını sağlanır. Ancak ilaç tedavisi tamamen atakların geçmesi ve tedavinin kendisi değildir. Çünkü Panik Atak ve diğer Anksiyete Bozuklukları beyinle ilgili nörolojik bir sebeple oluşmaz. İlaç, beyindeki bazı reseptörlerin uyarımını baskıladığı için sadece kişinin kaygı seviyesi düşer.
Panik Atak İlaçsız Geçer Mi?
Panik Atak gerçek bilgi olarak da ilaçsız geçen bir hastalıktır. İlaç kişinin beyin reseptörlerinde kaygı ve düşünce ile ilgili reseptörlerin daha az uyarılmasını sağlar. Bu durumda gerçekçi yaşanan ama aslında psikolojik olarak var olan düşünce ve bedensel hisler azalır ancak tamamen geçmez. İlaç tedavisi ile iyileştiğini düşünen bir çok kişi ilacı bıraktıktan sonra zaman içerisinde kaygı ve panik duygusunun tekrar deneyimlerler. Bu nedenle de Panik Atak zaten ilaçsız şekilde psikoterapi ile geçer.
Panik Atak İyileşenler
Panik Atak süreci boyunca iyileşen kişiler bunun mümkün fakat doğru bir tedavi planı ile psikoterapiden geçmek olduğunu bilir. Hastalık tamamen biter ancak bu terapi ile mümkündür.
Panik Ataktan kurtulan danışanlarının yorumları ve randevu almak için Anasayfa'mızı ziyaret edebilirsiniz.
תגובות