Panik Atak Hakkında En Kapsamlı ve Güncel Rehber :Uzman Klinik Psikolog & Psikoterapist Ceren Tatar'ın Kaleminden Panik ve tüm Kaygı Bozuklukları Üzerine Bilmeniz Gereken Her Şey
Panik atak, çocukluk çağından beri gelen ebeveynlerden birisinin kaygısı veya kaygı yaratan baskısı kişinin çocukluktan itibaren duygularını bastırmasına neden olur. Özellikle ergenlik çağı ile birlikte kaygı semptomları göstermeye başlayan bu kişiler hayatında bu duygularını bilinçli ya da bilinçsiz bastırmaları sonucu hayatının bir döneminden sonra panik atak geçirmeye başlar. Özetle; panik bozukluk tamamen ruhsal kökenleri nedeniyle bastırılan duygu ve dürtülerin bir semptom oluşturması sonucu oluşur. Panik Bozukluk belirti ve yoğun bedensel hisleriyle günümüzde bir çok kişinin hayat kalitesini günlük yaşamınında tekrarlama korkusu ve beklentisiyle atak geçirmese de varlığını hissettiren anksiyete bozuklukluklarının başında gelir. Atak belirtilerini dindirmek için bir çok hastane, doktor ve yöntem ile kişi kurtulmak isterken kişinin atağının gerçek nedenlerini bilmemesi doğru ve kesin çözümden de uzak kalmasına neden olur.
Panik Atak, kişinin bilinçdışında bastırılan duygu ve dürtülerin benliğin bastıramaması nedeniyle olur. Panik ve anksiyete duygusunda ruhsal düzenek bilinçdışı yaşanan kaygı sebebiyle bastırmaya çalışır. Kaygı hep var ve oradadır. Ancak kişinin anksiyetesini bastırabilmesine yarayan hayatta başa çıkma stilleri kısıtlandıkça kişi bastıramaz.
Panik Atak geçiren kişiler atağın başlangıcını genellikle stres ve sıkıntıyı daha çok hissettikleri yaşamlarındaki bir süreçte geçirdiklerini ifade eder. Atağı tetikleyen stres faktörünün yanı sıra bu stres nedeniyle kişinin hayattan keyif aldığı ya da zorluklarla başa çıkma şekilleri de yetersiz kaldıkça panik duygusu ve beklentisi artar. Panik atak her gün yaşanmaz ama atağın gelmesini her gün kişi bekler. Bu duruma ‘’beklenti anksiyetesi’’ denir.
Gece Gelen Panik Atak Krizi
Genellikle akşam hava karardıktan sonra ya da geceleri belirtiler artarken huzursuzluk hissi ile baş başa kalır. Bu yüzden kaygı bozukluğuna sahip kişiler genelde az da olsa bir lamba açma gereksinimi duyar. Diğer yapılan davranışlardan biri de yalnız kalmak istemediğinden güvende hissettiği ortam ve kişilerin yanında olmasını ister. Bu durumlar panik atak sahibi kişiyi rahatlatsa da hastalığı olumsuz yönde besleyen davranışlardır.
Başlık #1: Panik Atağın Bedensel Belirtileri
Başlık #2: Panik Atak Kimlerde Sık Görülür
Başlık #3: Tek Seansta Panik Ataktan Kurtulmak Mümkün Mü
Başlık #4: Panik Atak Terapileri ve Doğru Tedavi Hangisi
Panik Atak Belirtileri Gerçek Mi?
Panik atak sırasında kişinin fiziksel ve duyum olarak yaşadığı her şey psikolojiktir. Atak anında kişi bedensel belirtiler yaşadığını ve çok gerçekçi olduğunu söyler. Sıkça kalp krizi geçirme, bayılma hissi, nefes alamama, göğüs sıkışıklığı, daralma, kızarma, terleme, titreme, ürperti gibi bedensel hisler olduğunu dile getirir.
Yaşadığı hislerin psikolojik kökenli olduğunu bilmeyen kişiler durmadan doktora giderek sorunu saptamaya çalışır. Sıklıkla Kardiyoloji, Göğüs Hastalıkları gibi branşlara giden kaygılı bireyler atakları çok ilerledikçe her atak anında hastanelerin aciline başvurma yoluna girer. Ancak bunlar aslında ata anında gelen his ve duyumlardır. Kişi atak sonrasında üstünden bir kamyon geçmişçesine yorgun olduğunu söyler. Hekimler psikiyatriye yönlendirmesiyle durumun psikolojik kökenli olduğunu anlarlar. Ancak ilaç tedavisi kişiyi rahatlatsa da aslında kaygı anksiyete problemi aslında hiçbir zaman ilaçla çözülmez.
Panik Atak herkeste görülebilir. Ancak duygularını daha bastırma eğiliminde olan kişilerde daha sık görülür. Genellikle ergenlik döneminde ilk atak geçirilmese de kişi terapilerde kaygılı bir insan olmaya başladığını fark eder. Sıkça Panik Atak geçiren kişilerin aile öyküsünde de Kaygı, Takıntı, Panik gibi diğer anksiyete bozukluklarına dair süreçler görülür.
Yaygın Anksiyete Bozukluğu üzerine detaylı güncel bilgileri incelemek için tıklayın.
Bu en basit haliyle kişinin çocukluk döneminde özdeşleşim kurduğu ebeveyn imagolarının başa çıkma stillerini bilinçdışında sürdürmesinden kaynaklanır. Bu yüzdende bilinenin aksine Panik Atak genetik bir rahatsızlık, nörolojik ya da beyinden kaynaklanan bir nedenden oluşmaz. Psikolojik kökenli ve ruhsallıkla ilgilidir.
Panik Atak kişi için fiziksel açıdan tıbbi kökenli bir hastalık olmadığından sorun oluşturmaz. Ancak ataklar arttıkça kişinin hayat kalitesi, hayattan aldığı zevk ve bir çok sorumluluğunu da yapamaz hale gelir. Bu durum panik atak yaşayan kişinin psikolojisini ataklar kadar zaman içerisinde alt üst eder.
Panik atak tedavisinde gerekli görülürse ilaç tedavisi destekleyici olsa da psikoterapi asıl tedavidir. Panik atak tedavisi üzerine bir çok tedavi ve terapi şekli vardır. Sıkça Nefes egzersizleri, EMDR, Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), Davranışçı Terapi (Exposure Therapy) psikologların kullandığı yöntem ve terapilerdir. Ancak bu terapilere başvuran kişiler bilir ki, aynı ilaç tedavisinde olduğu gibi bu terapilerde atakları rahatlatır hatta uzun bir süre kişinin iyileştiğini hissettirecek kadar ortadan kaldırsa da aslında sorunu tam olarak çözmez ve bir süre sonra tekrardan kaygı ve anksiyete duygusu panik atak veya diğer kaygı bozukluklarının birisiyle kendisini gösterir. Tek seansta panik atak biter ve tedavisi vardır diye bir şey ise mümkün değildir.
Panik Atak Terapisinde asıl çözüm Psikanalitik Psikoterapi ile bastırılamayan duyguların altında yatan bilinçdışı süreçler terapide anlamlandırılmasıdır. Bu şekilde Panik Bozukluğun tedavisi kesin olarak sağlanır.
Uzman Klinik Psikolog & Psikoterapist Ceren Tatar'ın akademik biyografisi ile Kaygı Bozukluklarından ilaçsız kurtulan danışanlarının yorumları ve randevu almak için websitemizi ziyaret etmek için tıklayın.
Comments