top of page
Ara

MAJÖR DEPRESYON NEDEN OLUR? & TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR?

Majör Depresyon: Majör Depresyon nasıl geçer, tamamen iyileşir mi, normal depresyon ve mutsuzluktan farkı nedir,tedavi edilmezse nasıl olur, ilaçsız tedavisi mümkün mü gibi Majör Depresyon Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey


Majör Depresyon, kişinin eskiden yaşamadığı ama şuan en az 2 hafta süredir belirli belirtilerle devam eden, olmazsa olmaz 2 belirtisi isteksizlik sonucu keyif alamama ve duygularda çöküntü, huzursuzluk halidir. Dikkat ve konsantrasyon oldukça düşükken, uyku ve iştah ise depresyon öncesi döneme göre artış ya da azalma gösterir.


Depresyonun belirtilerini 3 Başlıkta toplayabiliriz:


1) Emosyonel (Duygusal) : Değersizlik, İsteksizlik, Keyif Alamama, Suçluluk, Huzursuzluk hissi

2) Kognitif (Bilişsel): Dikkat dağınıklığı, Konsantrasyon güçlüğü, Bellek Zayıflaması

3) Fiziksel: Uyku, İştah, Cinsellik problemleri


Majör Depresyon yaşayan birisi bir nevi ‘’kapkaranlık ve kapısı olmayan bir odanın içinde hiç çıkış yolu olmadan, olsaydı da motivasyonlarının çok düşük olduğundan çıkmak için umutsuzluk içerisinde güçleri olmadığını’’ söylemektedir. Depresyondan önce kişi kendisini çok daha farklı birisi olarak tanımlarken, gittikçe bu majör depresif belirtiler daha ağır basar. Majör depresyon genellikle tedavi alınmasına bağlı 6 ay ile 2 yıl arasında sürer. Ancak bazı kişilerin majör depresyon tedavisinden uzak kalması, sık sık depresyona girmesi olur ve çevresel koşullar depresyonu kronik bir noktaya getirme ihtimali yüksektir.



Majör Depresyon ile Mutsuzluk arasındaki en temel fark; depresyonda değersizlik veya suçluluk hissi baskınken mutsuz bir insanda bu duygular olmak zorunda değildir. Diğer bir farkta süredir. Mutsuz birisinde de bu belirtiler olabilir ama depresyonda olan kişiye göre süre ve şiddeti çok daha düşüktür.

Majör Depresyonda kişi kendisini suçlamaya yöneliktir. Bu yüzden de kişi süreç içerisinde kendi benlik saygısını zedeler. Depresif duygulanımlar kişinin kendisi, çevresi ve benlikle ilişkilidir. Yani;


‘’Ben kendim yetersizim, çevre çok talepkâr/saldırgan, bu beklentiye ben yetişemem. Gelecekte de hiçbir şey düzelmeyecek.’’ Herkesi memnun etmeye çalışan, hayır demekte güçlük çeken, başkasına bağımlı ve onaysız yaşayamayan kişiler bu çevrenin taleplerini karşılamaya çok daha eğilimlidir. Çevrenin bu talepkarlığının sonu gelmeden, ne yaparsa yapsın bu taleplerinin sürekli ve çevrenin memnuniyetsizliğini yaşayan kişi de çaresizlik duygusu oluşur. Bu durumda depresyon döngüsünü başlatır.


Majör Depresyon sürekliliği sonucu kişiye başka ruhsal problemleri de süreç içerisinde getirir. Majör Depresyon tanısı alan hastaların %60’ı psikoterapi görmez ve kendi başına bu duygularla başa çıkmaya çalışırsa süreç içerisinde Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu gelişimi görülmektedir. Diğer bir yandan kişinin bu duygulanımları ile başa çıkmaya çalışırken eğer daha önceden kullanımı varsa sigara, alkol ya da madde kullanımı artışı da tipik olarak görülür.


Majör Depresyon ilerlerse en istenmeyen sonuç, çaresizliğin ölüm düşüncelerini eyleme dökülmesidir. Kişi yaşadığı bu ağır duygular ve umutsuzluğun sonucu yaşadığı acıyı durdurmanın çaresini intihar ile bulmak zorunda hisseder. Diğer tüm ruhsal hastalıklarda kişi ölümü zaman zaman düşünebilir ama hayata bağlayan ‘’çocuğu, ailesi, sevdikleri’’ gibi sorumlulukları frenler. Majör Depresyondaki kişinin ise belirli bir süreden sonra psikoterapi ve gerekiyorsa psikiyatri tedavisi görmesi gerekir. Majör Depresyon ilerlerse ölüm düşünceleri ve intihar eylemi ihtimali yüksektir.



 

MAJÖR DEPRESYON İLAÇSIZ TEDAVİSİ


Depresyon, kişinin çevreye karşı yaşadığı ve bastırdığı öfke, hayal kırıklığı, hüzün gibi duyguların kendi benliğine dönerek yıkılmasıdır. Majör Depresyon atlatanlar bilir ki; depresif duygulanımlardan kurtulmak psikoterapi ile mümkündür. Ancak bir çok depresif duygulanımı olan kişi, durumu başlarda hafife aldığı, kendisinin atlatacağına inandığı ya da depresif duygular o kadar baskın şekilde kişinin terapi için harekete geçmesini engellediğinden psikoterapiden mahrum kalır. Bu durumda depresif semptomlar çok fazla kemikleştiğinden ilaç tedavisi sürece eklenebilir. Fakat Majör depresyonun asıl tedavisi zaten ilaç değil psikoterapidir.



911 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page