Düşünce Takıntısı olarak bilinen Obsesif Kompulsif Bozukluğa dair Bilmeniz Gereken Her Şey
Düşünce takıntısı, zihninizi esir alarak bir kısır döngü gibi kişinin aklından atmak istese de daha da gelen huzursuzluk verici düşüncelerdir. Bilinçdışı (İd) çatışnalı dürtü ve duyguların benlikten sızıntısı bir hastalık olarak ortaya çıkar. Düşünce takıntısı sadece Psikanalitik Psikoterapi süreci ile geçer. Çünkü siz takıntını yenmek istesenizde onunla uğraştıkça zihninize yapışır.
Düşünce takıntısının olmasının nedeni kişinin altta yatan bilinçdışı kaygılarının takıntılı düşünceler üstünden huzursuzluk vererek çıkmasıdır. Bir nevi diş çürüğü gibi takıntılı düşünce diş ağrısına benzer. Ancak ağrının nedeni çürükte değil daha üstteki gözüken çürüğün derinlerinde olan köklerdedir. Düşünce Takıntısının geçmesi için Psikanalitik Psikoterapi ile bu düşüncelerin altında yatan duygular çalışılmalıdır.
Düşünce takıntısından kendinizi rahatlatmak için bir çok seçenek mevcuttur. Örneğin odağınızı değiştirmek, düşünmemek için başka şeyler ile kendinizi oyalamak, bazı teknikler uygulamayı deneyebilirsiniz. Ancak bunların tedavi olmadığı, sadece o an ki takıntıyı rahatlattığını bilmeniz gerekmektedir. İlaç tedavisi de aynı bu şekilde ilacı kullandığınız süre boyunca sizi rahatlattığı için takıntı daha az gelir. İlacı bıraktıktan bir süre sonra ise obsesyonların tekrardan geldiğini görürsünüz. Bu nedenle de düşünce takıntısının geçmesinin tek yolu Psikanalitik Psikoterapi alanında çalışan bir psikoterapiste başvurmaktır.
Obsesif Kompulsif Bozukluk hakkında diğer yazılarımız için sayfanın aşağısındaki yazı kutucuklarına tıklayabilir veya detaylı bilgi almak için tıklayınız.
Comments