Ani öfke patlaması sonuçları nedeniyle olumsuz bir tablo çizen ama aslında diğer tüm duygularımız gibi yaşanması doğal olan bir duygudur. Öfke patlamasını bir psikolojik bir soruna dönüştüren ise öfkenin altında yatan duyguların hem öfke problemi olan kişi hemde bunu yansıttığı insanların farkında olmamasıdır.
Ani öfke patlaması anında sadece içiniz de öfke olduğuna mı inanıyorsunuz?
Gözlerinizi kapayın ve düşünün;
Çok öfkelendiğiniz bir zamanı yaşadığınız anı, durumu ve sizi öfkelendiren varsa kişiyi düşünün, öfkelisiniz. Ancak adeta bir soğanın kabukları gibi en üstte duran katman olabilir mi öfkeniz? Öfkenin altında ona eşlik eden başka hangi duygularınız var? O duygularınıza bir bakın. Belki de yaşadığınız hayal kırıklığına, anlaşılmadığınızı hissetmeniz sizi öfkelendirmektedir.
Ani Öfke Patlaması Sebepleri
Ani öfke patlamasına sahip bireyler, dışarıdan bakıldığında öfkenin ön planda göründüğü davranışlar sergiliyor olsalar da bu duygunun ardında hayal kırıklığı, engellenme, incinme ve karşılanmamış duygusal ihtiyaçlar gibi duygular barındırmaktadır. Bu duygularının sebepleri belki de öfke patlaması yaşayan kişi dahi farkında değilken, karşısındaki kişinin yaptığı davranış ya da sözleriyle bu noktalara dokunması, kişi de ani şekilde öfke reaksiyonuna neden olmaktadır.
Öfke patlamasının yönelltiği kişi, aslında bu ihtiyaç ve haykırıklığını göremedikçe öfkenin sahibi, bu sebep olan duygusal yükü kendi içerisinde adeta bir kar topu gibi büyüdüğünü hisseder. Öfkesini kontrol edemediği noktada ise aniden öfke patlamasıyla karşısındaki kişinin kucağına çığ haline gelen bu kar topunu bırakır.
Diğer Başlıklar (Aşağıda Görebilirsiniz)
Ani Öfke Patlaması Hastalığı
Ani Öfke Patlaması Nasıl Önlenir
Ani Öfke Patlaması Tedavisi
Sürekli olan öfke de ise olan spesifik bir olaya dair değil, öfke duyduğu halde kendilerini öfkelendiren nedenleri ifade etmekte zorlanır, çoğunlukla bu kişiler öfkeli olduklarını bile kabul etmez. Bu durumun nedenlerinden biri sürekli öfke düzeyleri yüksek olan bireylerin yaşam tarzı haline gelmiştir ve davranış repertuarları buna göre düzenlenmiştir. Kişi aslında duruma değil içinde taşıyamadığı tüm öfkesi kendi dünyasına ve ruhsallığına tehdit olan her şeye karşıdır.
Ani Öfke Patlaması Belirtileri
Öfke problemi olan kişinin etrafına huzursuzluk ve gerginlik hissi geçirmesi ani öfke patlamasının en sık belirtisidir. Sürekli karşısındaki kişiye göre ortamın gerileceği, kızacağı duygusunu bakışlarıyla diğer kişilere geçirir. Aniden öfke ile patlama anında göz bebeklerinin büyümesi, ses titremesi, ateş basması, burnundan soluma sıkça yaşanır.
Ani Öfke Patlaması Nasıl Önlenir
Ani öfke patlamasının önlenmesi öfkeli bireyin karşısındaki kişinin onun davranışlarının temelinde ne hissettiğini anlaması ve diyalog kurması ile önlenir. Öfke problemi olan kişiye o an yatıştırıcı bir ses tonuyla, soğukkanlı kalarak anlamaya çalışarak etrafındaki insanlar davranmalıdır. Ani öfkeyi yaşayan kişi içinde, öfke patlamalarının kendisini ve etrafına zarar verdiğini kabul etmesi, bu durumu değiştirmek istemesi ve bir adım atması ile önlenir. Bu aynı zamanda bir sorun yaşadığını ve yaşadıklarının normal olmadığını da kabul etmektir.
Öfke kabul edilmediği takdirde farklı yollardan kendini açığa çıkarır. Öfkenin gerçek sebebini bulmak için öncelikle öfke duygusunu kabullenmek önemlidir. Bu kabulleniş kişinin tedavi ve terapi için bir adım atmasını da sağlayacaktır. Öfkenin yıkıcı etkilerinden muzdarip öfke sahibi ya da maruz kalan kişiyseniz ve artık bu durum ile başa çıkamadığınızı hissediyorsanız kendinizi rahatlatmaya yönelik her ne yaparsanız yapın psikoterapi ile bu duyguları terapide çalışılması gerekmektedir.
Ani Öfke ve Siniri Ne Rahatlatır
Öfke ile başa çıkmak için çeşitli stratejiler geliştirmek oldukça önemlidir. Bu stratejiler öfkenin yol açtığı enerjiyi değişik faaliyetlere dönüştürmesini sağlar. Örneğin; spor yapmak, el işleri ile uğraşmak, resim veya boyama yapmak gibi faaliyetler ile bu enerji dönüştürerek öfkeyi rahatlatır. Gevşeme tekniklerini öfke anında bedenin çeşitli kısımlarında oluşan kas gerilimlerini farkına varmak ve bunları gevşetebilme yeteneği ani öfkeye iyi gelir. Kas gevşetme egzersizlerini ve hayal ederek canlandırma gibi teknikler ile öfkelerini yatışarak sakinleşilmelidir.
Son olarak...
Yukarıdaki destekleyici teknikler olsa da duygularımızı bir buz dağı gibi düşünürsek, öfke buz dağının sadece görünen yüzüdür. Bu nedenle de teknikler rahatlatır ama iyileşmenin yolunu sağlamaz.
Ani Öfke Patlaması Tedavisi
Ani öfke patlaması psikanalitik yönelimli bir terapi ile bilince öfke olarak gelen duyguların çalışılması ile tedavi edilir. Sakinleşmek için terapideki serbest çağrışım tekniği ile öfkenin temeli anlamlandırılır. Ani öfke patlamasında diğer bir tedavi yöntemi olan antidepresanlar ise yeterli iyileşme sağlamaz. Bunun nedeni diğer tüm duygular gibi öfkede beyinde nörolojik olarak değil ruhsal dünyamızda hissetiklerimizin sonucunda belirir. Antidepresan tedavisi öfke için sadece kişinin bir süreliğine daha hissizleşmesini sağlar yani duygularını uyuşturur. Özetle ani öfke patlaması hastalığını bu alanda çalışan uzman bir psikoterapiste başvurulmalıdır.
Ani Öfke Patlaması Terapi ile Nasıl Geçer?
Psikanalitik Psikoterapide bugün öfke olarak kişinin kendisini ve çevresini etkileyen duyguların altında yatan hislerin bugüne bakarak süreç içerisinde temellerinin terapisti ile anlamlandırması, çalışması ile çözüm sağlanır. Daha detaylı şekilde; Öfke sadece kişinin dışarıya gösterdiği bir reaksiyon değildir. Aniden ortaya çıkan öfke, bastırdığımız diğer duyguların patlama şeklinde kontrol edilememiş halidir. Anlaşılamama,hüzün, hayal kırıklığı, görülmeme ve diğer duygusal gerçekleşmeyen beklentiler öfke duygusunun arkasındadır. Öfkenin sahibi daha alttaki bu duygularının farkında değilken, karşısındaki de fark etmez ve karşılayabilecek kapasitede değilse bir daha yıkılmış olur. Bu yüzden de öfke asıl duygu ve acıların artmaması için aslında kişinin kendisini istemsiz bu duygulardan koruma yöntemidir.
Öfke Kontrol Bozukluğu hakkında detaylı bilgiler, iyileşenler, tedavi süreci ve diğer merak ettikleriniz için tıklayın.
Comments